maandag 9 januari 2012

Wat is Tai Chi Tao ?
Tai : het uiteindelijke doel, het hoogst bereikbare voor jezelf
Chi : levensenergie, kostbare energie
Tao : jouw levensweg, een open weg

Tai Chi Tao is de stijl vanuit de oorsprong, 5000 jaar geleden, vanuit het niets “Wu Chi” en de “Woe Wei” (het laten gebeuren), de Yin en Yang.
Het is een meditatieve bewegingsvorm, waarin ademhaling en visualisatie een voorname rol spelen. De in slow-motion sierlijk uitgevoerde bewegingen zorgen voor een weldadige ontspanning voor lichaam en geest. Regelmatige dagelijkse beoefening van de verschillende onderdelen uit de Tai Chi Tao resulteert in een betere gezondheid en meer ontspannen lichamelijke en geestelijke levenshouding.
Het heeft zowel een preventieve als een genezende werking. De organen gaan beter functioneren. Je wordt je meer bewust van je houding, je ademhaling en of je ontspannen bent. Je leert je eigen lichaam kennen alsmede de beperkingen.

Bij Tai Chi Tao wordt gewerkt met de overal aanwezige levensenergie, ook wel Chi of Qi genaamd.
De energie dient vrijuit te kunnen stromen in en om het lichaam, zodat lichaam en geest optimaal kunnen functioneren. De energie stroomt door energiebanen, ofwel meridianen, welke door het hele lichaam verbonden zijn met de organen. Deze energiebanen worden ook gebruikt bij bijvoorbeeld accupunctuur en zijn te vergelijken met de bloedbanen en het zenuwstelsel.De op de 5 elementen (water, hout, vuur, aarde en metaal) uit de Traditionele Chinese Geneeswijzen (TCG) gebaseerde werkwijze heeft een goede uitwerking op de beweeglijkheid, de spierkracht en het uithoudingsvermogen en verbetert de balans en de coƶrdinatie. Gebaseerd op de natuurlijke principes waarin ook alles in beweging is, zo ook wij, de mens. De enige zekerheid die wij in ons leven hebben is dat alles voortdurend veranderd net zoals bij seizoenen.

Tai Chi Tao is laagdrempelig en voor alle leeftijden, maar ook voor o.a. mensen met bewegingsbeperkingen of reumatische klachten
Op elk gewenst moment kan er worden ingestapt. De Tao, “de open weg” of “de natuurlijke weg”, is een onuitputtelijke bron, waar het gaat om de oefenstof. De open weg impliceert al dat het een evoluerende “methode” is, waarbinnen allerlei aanpassingen mogelijk zijn, zodat een ieder in staat is om de oefeningen op zijn of haar niveau te kunnen doen.

Tai Chi Tao haalt het beste uit de reeds duizenden jaren geleden ontwikkelde verschillende methodes uit China. Deze methodes hebben hun waarde tot en met de huidige tijd bewezen voor de mensen die haar belang op de juiste waarden wisten te schatten. Echter in de westerse wereld hebben zij tot voor kort weinig aanhang genoten. Het probleem zit hem met name hierin dat in de westerse wereld bewezen moet worden dat een behandeling of methode werkt. Hier zijn bepaalde criteria voor opgesteld. Wordt niet aan deze criteria voldaan, dan wordt het niet geaccepteerd, voor zweverig aangezien, en min of meer geweerd. Tot voor kort kon de wetenschap niet aantonen dat bepaalde methodes om mensen beter te maken hielpen.

Ondertussen is op een aantal vlakken vooruitgang geboekt en kan worden aangetoond dat o.a.
Tai Chi, de ademhaling en visualisaties een goede uitwerking hebben op allerlei lichamelijke processen.

De achterliggende filosofie van Tai Chi Tao is dat de 5-elementen (energie-) oefeningen in combinatie met de juiste ademhaling en visualisatie, lichaam en geest weer met elkaar in evenwicht brengen. De onbalans in de elementen-energie kan namelijk voor allerlei lichamelijke en geestelijken ongemakken zorgen.

Veel mensen zijn tegenwoordig met naar buiten gerichte (materiƫle) zaken bezig. De Tai Chi Tao oefeningen brengen je aandacht weer naar binnen toe. Door allerlei factoren van buitenaf wordt de geest bezig gehouden en kan zich daardoor niet meer ontspannen. De oefeningen zorgen ervoor dat je geconcentreerd bezig bent. De concentratie die hierbij noodzakelijk is zorgt er voor dat je niet wordt afgeleid door allerlei zaken van buitenaf die normaliter door je hoofd spoken. Dit resulteert in een ontspannen gevoel van lichaam en geest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Leuk, als ik hier je reactie mag ontvangen: